czwartek, 7 maja 2015

Pasta z pesto i wędzonym łososiem

Ponad miesiąc nie było żadnego przepisu, ale miałem dużo pracy i resztę czasu spędzałem na regeneracji, nie mając w ogóle w głowie pisać o gotowaniu :).
Wracam z powiewem świeżości, nutką Włoszech i makaronikiem.


Składniki :
  • 150 gram łososia wędzonego,
  • po łyżce orzechów ( włoskie, migdały, brazylijskie, pekan),
  • 2 łyżki parmezanu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 cebuli,
  • 1/2 chilli,
  • sok i skórka z połowy pomarańczy,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 150 gram makaronu,
  • parę pomidorków koktajlowych,
  • po łyżce natki pietruszki i koperki,
  • po łyżeczce oliwy truflowej i octu cytrynowego albo soku z cytryny,
Sposób przygotowania :

1. Gotujemy makaron w osolonej wodzie, odcedzamy i przelewamy ciepłą wodą.
2. Do ciepłego makaronu dodajemy parmezan.
3. Mielimy orzechy z dodatkiem czosnku, natki pietruszki, koperku, soli i pieprzu.
4. Dodajemy na koniec ocet cytrynowy, oliwę truflową,chilli, miód i sok z pomarańczy.
5. Mieszamy wszystko z makaronem, układamy na talerzu.
6. Kroimy w kosteczkę cebulę i pomidorki w ćwiartki,
7. Kładziemy na makaron łososia pokrojonego w kostkę.
8. Następnie posypujemy cebulą i pomidorkami. Dodajemy szczyptę parmezanu.
9. Smacznego !







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz