poniedziałek, 19 sierpnia 2013

Adziowy Ratatouille

Dobra nazwa, znowu dla Wegetarian. Polecam, jedliśmy z Adrianną pierwszy raz. Tak niezłe, warto próbować nowości. Te smaki i chwile niepewności kiedy pierwszy raz próbujesz, robisz to i takie niesamowite kiedy to okazuje się naprawdę niesamowicie smaczne. Gorzej jakby było inaczej :)).

Oczywiście pomysł oto tej osoby:
Tak oto Adrianna "Adzia" Dudek, pozmywała po naszej Ratatouill'owej zabawie. Jedno słowo to opisuje - Niezwykłe:)).
Ratatouille ( nie łamiąc języka Ratatuj), oczywiście Adzia niczym się nie sugerowała. Po prostu spodobała jej się nazwa z bajki z małym szczurem (myszą). W Oryginalnej wersji jest bakłażan, my go nie mieliśmy :(
Co nam będzie potrzebne do tego szaleństwa?
- 2 pomidory,
- 2 kabaczki,
- 2 papryki czerwone,
- po jednej cebuli( czerwonej i zielonej ),
- ząbek czosnku,
- bagietka,
- masło.

Okej, zakupy zrobione, produkty mamy produkty, możemy zacząć działać. Mam pomocnika:

1. Zaczynamy od pomidorów, robimy takie cięcia jak na obrazku Adrianna(dokoła pomidora, dwie kreski) i zalewamy wrzątkiem na parę minut, po czym skórka sama odejdzie pod zimną wodą:

2. Przygotowane pomidory kroimy na cząstki i odkładamy do miseczki.
3. Kabaczek obieramy, przekrawamy na pól i łyżką wydrążamy środek. Krojąc go następnie w paseczki.
4. Paprykę myjemy, kroimy na pół, wydrążamy nasiona i kroimy w paseczki.
5. Obraną cebule kroimy w pół plastry.
6. Na rozgrzaną patelnię, wrzucamy po kolei : cebulę, kabaczek, paprykę, smażymy chwilę, do tego dodajemy pomidory, następnie wciskamy ząbek czosnku, przyprawiamy papryką słodką i ostrą, solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i chwilkę jeszcze smażymy.

7. Bagietki kroimy w poprzek.
8. Układamy gotową potrawę i na nią kawałek bagietki.
9. Smacznego!
, a gotowali dla WAS :

Okej znajdziecie mnie na:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz