poniedziałek, 22 lipca 2013

Letni torcik z borówką amerykańską


Oczywiście rodzice przynieśli 2,5 kilo borówek od Cioci i Wuja w weekend i oczywiście sami zbierali :) dlatego na pewno ten Tort będzie im bardziej smakował .
Postanowiłem im to zrekompensować i zrobić dla nich mały niebiański deser.
Oczywiście z dedykacją dla najlepszej czytelniczki mojego Bloga Pani Anni Rydzyńskiej <3
Oczywiście polecam , bardzo puszysty, dobry biszkopt w połączeniu z truskawkową pianką i bitą śmietaną posypane jagodami amerykańskimi :).
Przepis na biszkopt podkradam z zeszytu z warsztatów szkolnych. Wypróbowany wiele razy i nigdy nie zawodził.
Przepis na biszkopt:
-240 g. mąki pszennej,
-240 g. cukru kryształu,
-8 jaj,
-1 łyżeczka proszku do pieczenia.

1. Jajka parzymy, oddzielamy żółtka od białek, ubijamy białka na sztywną pianę.
2. Do ubitej piany dodajemy cukier, miksujemy.
3. Dodajemy po jednym jajku i ubijamy dalej.
4. Następnie dodajemy mąkę pszenną i delikatnie mieszamy.
5. Do wcześniej wysmarowanej masłem brytfanki i wysypanej mąką pszenną wlewamy nasze ciasto.
6. Także do wcześniej włączonego piekarnika i nagrzanego na 180 stopni, pieczemy 40 minut.
7. Nie otwierając, po 40 minutach sprawdzamy patyczkiem czy jest suchy i wyłączamy, oczywiście nie wyciągając, aby nam nie opadł biszkopt. Zostawiamy chwilę przy otwartych drzwiczkach do piekarnika.
8. Jak wystygnie dzielimy biszkopt na dwie części w tej formie przepisu.
Przepis na poncz:
-200 ml wody,
-100 g. cukru,
-5 kropli ekstraktu rumowego,
-szczypta kwasku cytrynowego.

1.Wszystko przekładamy do miseczki i mieszamy, odstawiamy do lodówki, aby się ochłodziło.

Przepis na piankę truskawkową:
-2 galaretki truskawkowe,
-400 ml śmietanki 30 %,
-200 ml śmietanki 30 % na górną warstwę,
-500 ml wody,
-łyżeczka cukru pudru.

1. 2 Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 500 ml. wrzącej wody i odkładamy aż ostygnie.
2. Kiedy galaretka zacznie powoli gęstnieć , ubijamy bitą śmietanę i mieszamy z gęstniejącą galaretką.
3. Jeżeli masa nie będzie zbyt gęsta, odkładamy na chwilę do lodówki.
4. Ubijamy śmietankę na górną warstwę i dodajemy do gęstej masy cukier puder, mieszamy i odstawiamy do lodówki.

Przygotowanie torcika:
Do posypania 300 g. Borówek Amerykańskich

1. Tak podzielone dwie części biszkopta nasączamy ponczem. 1 warstwę pokrywamy gęstniejącą pianką i rozsmarowujemy.
2. Kładziemy drugą część biszkoptu i całość smarujemy bitą śmietaną wygładzając brzegi.
3. Na wierzch sypiemy borówkami.
4. Zajadamy się :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz