wtorek, 23 lipca 2013

Kebab na 3 sposoby z odświeżającym jogurtowym ogórkiem i Kuleczkami serowymi.





















Dzisiaj mam dla Was coś prosto z Turcji :), czyli moje wymyślne kebaby na trzy sposoby. Zajrzałem do lodówki zobaczyłem mielone mięso z łopatki wieprzowej i mówię do mamy:
"Mamo, może zrobimy kebaby takie na patyku", a mama na to: " o tym samym pomyślałam"
Podobno wielkie rozumy myślą tak samo :))
Okej z tego względu, że u mnie 3/4 rodziny uwielbia ostre potrawy. Jednym ze sposobów, będzie Pikantny kebab, następny to kebab na słodko-azjatycko, a trzeci to kebab z cebulką :)
Oczywiście przepis na kulki serowe według przepisu Eleni, kebaby na sposób księciunia i jogurt odświeżający według przepisu z kursu kuchni azjatyckiej.
Dlaczego smażone wszystko na Oliwie z Oliwek? Ponieważ jest najzdrowsza, zawiera jedno-nienasycone tłuszcze, które obniżają zły cholesterol i nie prawda, że nie można smażyć na Oliwie. Oliwa nadaje się do paru z rzędu smażeń, a także wytrzymuje wysokie temperatury, nawet do 200 stopni.
Dosyć mądrowania :), cała ta wiedza dzięki książce "Eleni poleca- Kuchnia Grecka".
Wnioski:
Zjedzone i smakowite kebaby, oczywiście polecam po usmażeniu, odsączyć cebulkę od tłuszczu, aby bez problemu połączyć z mięsem.

Przepis na Jogurt:
Czemu pierwszy? Przygotowujemy go najpierw, aby tak zwanie się "przegryzł"
-Jogurt 200 ml,
-sok z pół limonki,
-0,5 ogórka zielonego,
-łyżeczka cukru,
-pół łyżeczki soli.

1. Obrać ogórka i pokroić w miarę grube plastry.
2. Wszystko razem połączyć
3. Włożyć do lodówki.

Przepis na kebaby:
-0,5 kg mięsa mielonego z łopatki,
-12 patyczków-długich,
-1 cebula,
-przyprawy.
1. 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki podzielić na 3 części, chyba , że ktoś ma już wybrany jeden rodzaj to robi z niego cały przepis.
2. Pierwszą część łączymy z wcześniej usmażoną cebulką, którą także odsączamy. Dodajemy soli i odstawiamy na bok.
3. Drugą część łączymy z łyżeczką cukru, szczyptą kardamonu, cynamonu mielonego, soku z limonki(łyżeczkę-ok. 5 ml.), utartą w moździerzu kolendrą.
4. Mieszamy, także odkładamy na bok.
5. Trzecią cześć łączymy z łyżeczką Curry i szczyptą ostrej papryki według uznania, mieszamy i odkładamy na bok.
Obróbka cieplna:
1. Tak przygotowane mięso , porcjujemy na kawałki, tworzymy rulon i nadziewamy na patyk.
2. Kiedy wszystkie kawałki mamy już nadziane, wlewamy na patelnie Oliwę z Oliwek i smażymy kebaby, obracając co 0,5 minuty. Gotowe usmażone kebaby, odkładamy na talerz obok.

Przepis na kulki serowe - 3 porcje :
-200 g. sera żółtego-kostki,
-1 jajko,
-1 łyżka mąki pszennej,
-pieprz do smaku,
-bułka tarta do obtoczenia.

1. Trzemy na średnich oczkach ser.
2. Dodajemy wcześniej sparzone jajko.
3. Także mąkę i pieprz.
4. Wyrabiamy na jednolitą masę, formujemy w kuleczki i obtaczamy w bułce tartej.
5. Wrzucamy na rozgrzaną Oliwę z Oliwek i przerzucamy co chwilę na bok, ponieważ ser szybko się rozpuszcza.

Układamy tak jak na zdjęciach, albo na Talerzu. Jak kto woli :)
Smacznego <3

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz