piątek, 2 sierpnia 2013

Cytrynowa tarta z rabarbarem i borówką amerykańską

Zdecydowaliśmy się na nutkę świeżości cytrynowej, nie za słodki, ale idealnie pasujący deser, można podać z bitą śmietaną, możemy posypać go czekoladowymi wiórkami, naprawdę smaczny i bardzo prosty.
Będziemy musieli zrobić kruche ciasto, które naprawdę jest fajne w robieniu. Trochę posiekamy nożem i położymy nasze owoce, bazą był rabarbar, oczywiście ja znalazłem przepis z truskawkami, ale że sezon już się na truskawki skończył, zrobiłem z borówkami, oczywiście mogą być jagody, maliny, co chcecie.

Fajne jest to, że Deser nie jest standardową słodyczą, zresztą sami zobaczycie :)
Przepis inspirowany z bloga "Amu Amu - Kulinarne podróże dla każdego" jednakże ja zdecydowałem się zmienić owoce i blat przed ułożeniem owoców podpiec i dodałem skórkę z całej cytryny, a nie pół, wtedy tarta jest bardziej odświeżająca.

Produkty na ciasto kruche :

- 250 g. mąki,
- 100 g. cukru pudru,
- 125 g. masła, zimnego, pokrojonego w kostkę,
- skórka z jednej cytryny,
- 2 żółtka,
- 2 łyżki, zimnego mleka.

Na nadzienie :

- 400 g. rabarbaru,
- 3 łyżki cukru,
- 250 g. borówek, mogą być truskawki,

Przygotowanie :

1. Przesiewamy mąkę na stolnicę, dodajemy cukru pudru, pokrojone w kostkę masło i startą skórkę z cytryny.
2. Siekamy aby masło zmniejszyło się do wielkości ok. ziarnka grochu.
3. Do posiekanego tłuszczu dodajemy żółtka i mleko.
4. Zagniatamy ciasto do wyrobienia się masy, aby odchodziło od stołu.
5. Zawijamy w folię spożywczą i chowamy na godzinę do lodówki, jeżeli ktoś potrzebuję ciasto na szybko to do zamrażalnika na 15 minut, ale polecam tą pierwszą opcję, dlatego na spokojnie wcześniej zrobić ciasto.
6. Po wyjęciu ciasto podzielić na dwie części. Jedna cześć będzie składała się z podstawy tarty, a druga z posypki na górę. 2/3 dodajemy na spód, 1/3 na posypkę:
7. Wykładamy formę papierem do pieczenia i na formę wykładamy 2/3 części ciasta robiąc po boku brzegi jak do pizzy i wkładamy na 10 minut do piekarnika.

Zabieramy się za nadzienie:
8. Nasz rabarbar oczyszczamy, dzielimy na części i obieramy ze skórki.
9. Oczyszczony rabarbar posypujemy cukrem i odstawiamy na parę minut.
10. Na lekko ostudzony spód wykładamy rabarbar, i borówki, a na koniec ścieramy na grubych oczkach ciasto na posypkę.
11. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni na 30 minut.
12. Wyjmujemy gotową tartę i pozostawiamy do ostudzenia, Kroimy na kawałeczki.
13. SMACZNEGO !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz