czwartek, 1 sierpnia 2013

Marchewkowo-papryczane risotto z wołowiną a'la Balsamico

Dlaczego taka nazwa? a' la Balsamico, w ogóle skąd on się urwał :)
Dlatego, że właśnie wołowina redukowała się w occie balsamicznym.
Naprawdę smaczny i bardzo pożywny obiad. Promuję zdrową kuchnie, dlatego smażone wszystko na oliwie z oliwek, połączone z octem balsamicznym daję tak niesamowity efekt i smacznie kruche mięso.
Będą nam potrzebne takie produkty:
- 4 średniej wielkości marchewki,
- szklanka ryżu, około 250 g.,
- 1 duża papryka, może być każdy kolor, możesz wziąć pół takiej i pół takiej :),
- przyprawy: sól. pieprz, przyprawa do dań słodkich,
- oliwa z oliwek i ocet balsamiczny,
- 500 g. wołowiny,
- słodka papryka, sól, czosnek granulowany
Więc zaczynam !

1. Kroimy marchewkę w julienne ( żulinkę ), czyli w drobne paseczki jak na obrazku niżej, będzie łatwiej się smażyło:
2. Odkładamy pokrojoną marchewkę na bok i kroimy na pół paprykę, wydrążamy środek i także kroimy w paseczki nieco większe.
3. Ryż wrzucamy na sito i opłuczemy pod bieżącą zimną wodą.
4. Na Wok (patelnia) wlewamy oliwę i mocno rozgrzewamy, następnie wrzucamy marchewkę mieszając energicznie :).
5. Dodajemy następnie ryż, a po 1 minucie dodajemy paprykę.
6. Po minucie dodajemy octu balsamicznego i smażymy tak chwilę, po chwili zalewamy wodą i przyprawiamy.
7. Dodajemy sól , pieprz, możemy dodać kolendry, także innych przypraw, zależy od intencji osiągnięcia smaku, ale standardem niech będzie sól, pieprz i przyprawa do dań słodkich, jeżeli nie to . Dajmy troszeczkę cukru, kardamonu i słodkiej papryki.

8. Okej, to niech nam się trochę podgotuję, aby ryż był miękki, jeżeli woda wyparuję, dodajemy :).
9. Mięso kroimy w kostkę, myjemy i przyprawiamy bez soli.
10. Smażymy mięso na rozgrzanym oleju i obsmażamy szybko mięso.
11. Zaraz jak mięso się podsmaży dodajemy octu balsamicznego, a po zredukowaniu się sosu, zalewamy wszystko wodą. Jak woda odparuję dolewamy znowu.
12. Mięso wołowe ma to do siebie, że soli się je na końcu, ponieważ na początku kiedy osolimy, mięso robi się twarde. Doprawiamy solą i czekamy, aż mięso zmięknie.
13. Gotową potrawę układamy na talerzu, aby wyglądało to tak lub według konwencji twórczej :), polewamy sosem lub łączymy razem :)

14. Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz