Ryby w naszym kraju jak wiadomo są rzadko spożywane, raz na jakiś czas. Powinno się jeść je bardzo często w miarę możliwości, ale chociaż co piątek.
Dzisiaj propozycja na rybkę bardzo prosta, zajmie wam to 30 minut wraz z pieczeniem, a efekt murowany :) i zostanie wam reszta wina do Obiadu.
Produkty na przepis na 4 osoby:
- Pół kilo filetu z mintaja,
- skórka z jednej cytryny,
- 100 g. masła,
- 100 ml białego wina,
- 2 pomidory,
- pęczek koperku,
- sól i pieprz do smaku,
- dodatkowo 200 g. Kaszy kus-kus.
Przejdźmy do przepisu:
1. Filet rybny dzielimy na kawałki około 5 cm długości układamy na blasze.
2. Na to ścieramy sparzoną cytrynę na drobnych oczkach.
3. Posypujemy solą i pieprzem, dodajemy po łyżeczce masła na jeden kawałek.
4. Pomidory kroimy w talarki(plasterki) i układamy na rybie.
5. Układamy po gałązkach umytego koperku.
6. Polewamy wszystko białym winem.
7. Dokładamy jeszcze do wszystkiego masło, przyprawiamy solą i tak wyglądająca potrawa:
Trafia do piekarnika na 12 minut nagrzanego do 180 stopni.
8. W tym samym czasie do miseczki wsypujemy kaszę, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i pieprzem cayenne i zalewamy wrzącą wodą na 5 minut.
9. Przygotowany kus-kus układamy na talerzu i na to gotową rybę, kropimy sosem, który sam się wytworzył w piekarniku i delektujemy się delikatnością ryby i dobrym towarzystwem.
10. SMACZNEGO !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz