środa, 14 sierpnia 2013

Pieczony filet z mintaja na sposób śródziemnomorski

Mam propozycję na piątek! Ryba, na pewno świetna opcja, dla osób, które są wegetarianami, ale także taka odskocznia od codziennego czerwonego mięska, które tak lubimy jak wieprzowinę :).
Ryby w naszym kraju jak wiadomo są rzadko spożywane, raz na jakiś czas. Powinno się jeść je bardzo często w miarę możliwości, ale chociaż co piątek.

Dzisiaj propozycja na rybkę bardzo prosta, zajmie wam to 30 minut wraz z pieczeniem, a efekt murowany :) i zostanie wam reszta wina do Obiadu.
Produkty na przepis na 4 osoby:

- Pół kilo filetu z mintaja,
- skórka z jednej cytryny,
- 100 g. masła,
- 100 ml białego wina,
- 2 pomidory,
- pęczek koperku,
- sól i pieprz do smaku,
- dodatkowo 200 g. Kaszy kus-kus.

Przejdźmy do przepisu:

1. Filet rybny dzielimy na kawałki około 5 cm długości układamy na blasze.
2. Na to ścieramy sparzoną cytrynę na drobnych oczkach.
3. Posypujemy solą i pieprzem, dodajemy po łyżeczce masła na jeden kawałek.
4. Pomidory kroimy w talarki(plasterki) i układamy na rybie.
5. Układamy po gałązkach umytego koperku.
6. Polewamy wszystko białym winem.
7. Dokładamy jeszcze do wszystkiego masło, przyprawiamy solą i tak wyglądająca potrawa:
Trafia do piekarnika na 12 minut nagrzanego do 180 stopni.
8. W tym samym czasie do miseczki wsypujemy kaszę, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i pieprzem cayenne i zalewamy wrzącą wodą na 5 minut.
9. Przygotowany kus-kus układamy na talerzu i na to gotową rybę, kropimy sosem, który sam się wytworzył w piekarniku i delektujemy się delikatnością ryby i dobrym towarzystwem.
10. SMACZNEGO !



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz