piątek, 19 lipca 2013

Maślane krewetki na curry-pomidorowym kus-kusie posypany natką pietruszki






Coś dla mniejszych smakoszy słodyczy 
Bon appétit!
Przepis:
- 50 g. krewetek,
- 50 g. kaszy kus-kus,
- 50 ml przecieru pomidorowego,
- przyprawy(curry, kardamon, kurkuma, sól, pieprz cayenne),
- 5 łyżek wody,
- łyżka masła,
- pęczek natki pietruszki,
- szczypta mąki do obtoczenia krewetek.
Obieramy krewetki, czyścimy, wrzucamy na durszlak i płuczemy, suszymy na papierowym ręczniku i obtaczamy w mące. Tak przygotowane krewetki odkładamy na bok.
Kasze Kus-kus zalewamy wrzącą wodą do 0,5 cm nad kaszą.
Czekamy pięć minut, w tym samym czasie, przyprawy łączymy i zalewamy wodą, mieszamy. Na rozgrzaną patelnie wylewamy przygotowane przyprawy z wodą, dodajemy przecier pomidorowy i lekko podduszamy, po chwili wrzucamy przygotowaną już kasze kus-kus. Na drugiej patelni rozgrzewamy masło i smażymy po jednej i po drugiej stronie krewetki na złoty kolor, około po 1,5 minuty.
Siekamy w tym czasie natkę pietruszki i zostawiamy na desce do krojenia.
Przygotowany curry-pomidorowy kus-kus przy pomocy szklanki, bądź innej okrągłej rzeczy tworzymy krążek.
Na przygotowany kus-kus układamy 3 krewetki i posypujemy natką pietruszki. Do dekoracji możemy użyć czego chcemy (prażonego sezamu, migdałów, orzechów, sosu curry)
Ja użyłem sosu sojowego. Dzięki i powodzenia 
W razie potrzeby, piszcie :))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz