poniedziałek, 9 września 2013

Smażenie na oliwie z oliwek

A teraz coś z innej beczki, wiele osób przekonanych jest, że oliwa ta nie jest odpowiednia do smażenia !




Ja właśnie chcę wyjaśnić ludziom i podam kilka argumentów dlaczego powinniśmy smażyć na tym tłuszczu:
- nawet rozgrzana do 200 stopni Celsjusza nie traci swoich właściwości ani nie ulega utlenianiu, natomiast tłuszcze zwierzęce, bogate w nasycone kwasy tłuszczowe, ulegają temu procesowi powyżej 160-170 stopni Celsjusza i wytwarzają szkodliwe dla organizmu związki,
- może być użyta 5-6 razy ( niektórzy twierdzą, że nawet 10), nie tracąc swoich właściwości, a to dlatego, że nie ulega łatwo rozpadowi,
- wiele osób myśli, ze Oliwa jest nie odpowiednia do smażenia, gdzie w Grecji zawsze smażono na oliwie, nie znano i nie używano innych olejów roślinnych,
- zawiera mniej kalorii, jest lżejsza i w 100 % nadaje się do smażenia,
- jest najzdrowszym tłuszczem.

Mam nadzieje, że rozwikłałem wasze wątpliwości i teraz każdy będzie stosował tylko i wyłącznie oliwę z oliwek


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz