poniedziałek, 23 września 2013

Margarita

Ojojoj, Margarittta, pięknie brzmi, czuję w tym nutę meksykańskiej uroku. Coś w tym musi być, ponieważ nasz short drink zawiera Tequile Silver, która jest niesamowitym meksykańskim trunkiem :).
Wiem, wiem. Tak, blog o gotowaniu, ale myślę, że nasze życie jest bardzo zależne od tego co jemy, tego jak także pijemy, bo to chyba też jest ważne :). Myślę, że o kulturze picie nie znam się perfekcyjnie i pewnie potwierdzi to wiele osób, to wiem kto może się znać. Na wstępie zapraszam wszystkich, jeżeli chcecie wiedzieć Wszystko związane z alkoholami, a także niesamowite przepisy. Polecam bloga mojego znajomego Łukasza, który się tym pasjonuję. Czasami i ja dodam jakiegoś drinka: short'a, long'a czy koktajl'a. Na pewno coś, żeby tylko urozmaicić. Co dla Was mam? To co widzicie na obrazku:


Tak, tak smakował, powiew odświeżenia, lekka nuta pomarańczy, a na pewno idealny drink aperitifowy, który tylko i wyłącznie powinien podsycić twoje kubki smakowe na moje dalsze łakocie.
Jak to zrobić ?
Potrzebujemy:
- 50 ml Tequili Silver,
- 30 ml Likieru Cointreau lub Triple Sec curacao,
- 20 ml soku z limy lub z cytryny,
- Sól i trochę soku z limy

Co dalej?
1. Tworzymy Cruste ( czyli tą obwódkę stworzoną z soli na rancie kieliszka koktajlowego ):
- Moczymy kieliszek w soku z limy, a następnie obtaczamy w soli,
2. Do schłodzonego shaker'a wlewamy od najgęstszego, czyli sok, likier i na koniec tequile.
3. Shaker'ujemy z lodem i przelewamy do kieliszka.
4. Pijemy i rozkoszujemy się świeżością :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz