Teraz przyszła znowu niedziela, a ja dla Was mam oto właśnie danie :
Smaczne, zdrowe i ładnie wyglądające. Czego chcieć więcej ?
- 500 gr krewetek,
- 200 gram ryżu,
- 2 łyżki cebuli,
- 2 łyżki masła,
- 60 ml wina białego,
- szczypta szafranu,
- 2 łyżki parmezanu,
- sok z jednej pomarańczy,
- skórka z połowy pomarańczy.
- 0.5 l wody,
- 10 ziarenek czerwonego pieprzu,
- 3 liście laurowe,
- Sól. Pieprz,
- 1 łyżeczka octu ryżowego,
- 2 łyżeczki sosu sojowego,
- 50 ml bulionu rybnego.
1. Na początku robimy bulion z krewetek, żeby był intensywny w miarę czasu i możliwości.
2. Do wody wkładamy liść laurowy i czerwony pieprz.
3. Solimy i pieprzymy, do tego bulion rybny, ocet ryżowy i sos sojowy. Obieramy krewetki, myjemy i na koniec wrzucamy krewetki na minutę.
4. Wyjmujemy krewetki i odstawiamy do miseczki. Smażymy cebule na maśle , dodajemy ryż, następnie podlewamy winem i odparowujemy, dodajemy szafran i parmezan, sok i skórkę z pomarańczy, podlewamy przecedzonym wywarem, czekamy aż wszystko nabierze jednolitej konsystencji.
5. Wrzucamy krewetki i mieszany. Układamy w foremki i posypujemy parmezanem.
6. Zajadamy się i cieszymy z chwili relaksu. Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz