niedziela, 22 marca 2015

Risotto na bulionie z krewetek z pomarańcza,parmezanem i szafranem

Jestem we Francji na stażu kelnerskim. Tego roku nie spędzam w kuchni, niestety. Staram się jednak w miarę możliwości pojawiać i gotować w kuchni jak najczęściej, czytaj niedziela wieczór i czasami poniedziałek. Kiedy jest taka opcja bawię się w kuchni na całego. Gdyby porównywać to do imprez to byłoby to kuchenne "Tomorrowland", niesamowite jak można się cieszyć z tego co się robi. Gotuję wraz z moim kumplem, z którym odbywam tutaj staż.
Teraz przyszła znowu niedziela, a ja dla Was mam oto właśnie danie :

Smaczne, zdrowe i ładnie wyglądające. Czego chcieć więcej ?



Składniki:
  • 500 gr krewetek,
  • 200 gram ryżu,
  • 2 łyżki cebuli, 
  • 2 łyżki masła, 
  • 60 ml wina białego,
  • szczypta szafranu, 
  • 2 łyżki parmezanu, 
  • sok z jednej pomarańczy,
  • skórka z połowy pomarańczy.
Bulion z krewetek:
  • 0.5 l wody, 
  • 10 ziarenek czerwonego pieprzu, 
  • 3 liście laurowe, 
  • Sól. Pieprz,  
  • 1 łyżeczka octu ryżowego, 
  • 2 łyżeczki sosu sojowego, 
  • 50 ml bulionu rybnego.
 Przygotowanie:

1. Na początku robimy bulion z krewetek, żeby był intensywny w miarę czasu i możliwości.
2. Do wody wkładamy liść laurowy i czerwony pieprz.
3. Solimy i pieprzymy, do tego bulion rybny, ocet ryżowy i sos sojowy. Obieramy krewetki, myjemy i na koniec wrzucamy krewetki na minutę. 
4. Wyjmujemy krewetki i odstawiamy do miseczki. Smażymy cebule na maśle , dodajemy ryż, następnie podlewamy winem i odparowujemy, dodajemy szafran i parmezan, sok i skórkę z pomarańczy, podlewamy przecedzonym wywarem, czekamy aż wszystko nabierze jednolitej konsystencji. 
5. Wrzucamy krewetki i mieszany. Układamy w foremki i posypujemy parmezanem.


6. Zajadamy się i cieszymy z chwili relaksu. Smacznego !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz