Dzisiaj mam dla Was coś dietetycznego. Łosoś pomimo, że jest to ryba zaliczana do najtłustszych, osoby które dbają o linię i zdrowie nie mają się czego obawiać. Liście szpinaku zawierają dużo obniżającego ciśnienie potasu, dlatego powinny je jeść osoby z nadciśnieniem. Dodatkowo potas współdziała z magnezem, regulując pracę serca. Brukselka to źródło wielu witamin, między innymi A, B1, B2, B5, B6, C, E, H i K. Zaledwie 150 g tego warzywa pokrywa w stu procentach dzienne zapotrzebowanie na witaminę C.
Patrząc na te informacje, można stwierdzić, że mamy na talerzu samo zdrowie. Można by też rzec, że osoba która chodzi na siłownie i ćwiczy powinna pochłaniać takie posiłki. Polecam :)
Składniki na łososia w papilocie:
- 300 g łososia,
- 8 plastrów pomidora,
- 3 plastry cytryny,
- 2 łyżki posiekanego koperku,
- sol, pieprz do smaku.
Szpinak:
- 500 gr. szpinaku,
- 3 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 średni jogurt,
- sól, pieprz do smaku.
Brukselka:
- brukselka-8 głowek
- sól
1. Brukselkę gotujemy w wodzie z solą na początku bo będzie nam się gotowało najdłużej.
2. Solimy i pieprzymy za przeproszeniem Łososia z dwóch stron. :)
3. Bierzemy folie aluminiową, kładziemy 4 plastry pomidorów, kawałek łososia.
4. Na łososia resztę pomidorów, 3 plastry cytryny i koperek.
5. Zamykamy folię w łódeczkę i wkładamy do pieca na 15 minut-180 stopni.
6. Smażymy rozdrobnioną cebulę w kostkę, następnie dodajemy czosnek, po chwili kiedy wszystko będzie złociste dajemy szpinak( Ja użyłem mrożonego).
7. Następnie dodajemy jogurt po rozmrożeniu szpinaku i przyprawiamy do smaku. Ja dodaje zawsze sos sojowy, nadaje lepszego smaku.
8. Brukselkę gotujemy w wodzie z solą.
9. Porcjujemy na talerze i zajadamy się :).
Smacznego !!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz