piątek, 23 stycznia 2015

Losos w papilocie ze szpinakiem i bruskelkami

Lato zbliża się już małymi kroczkami, więc pewnie wiele osób zaczęło już robić formę na wakacje.
Dzisiaj mam dla Was coś dietetycznego. Łosoś pomimo, że jest to ryba zaliczana do najtłustszych, osoby które dbają o linię i zdrowie nie mają się czego obawiać. Liście szpinaku zawierają dużo obniżającego ciśnienie potasu, dlatego powinny je jeść osoby z nadciśnieniem. Dodatkowo potas współdziała z magnezem, regulując pracę serca. Brukselka to źródło wielu witamin, między innymi A, B1, B2, B5, B6, C, E, H i K. Zaledwie 150 g tego warzywa pokrywa w stu procentach dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. 

Patrząc na te informacje, można stwierdzić, że mamy na talerzu samo zdrowie. Można by też rzec, że osoba która chodzi na siłownie i ćwiczy powinna pochłaniać takie posiłki. Polecam :)



Składniki na łososia w papilocie:

  • 300 g łososia,
  • 8 plastrów pomidora,
  • 3 plastry cytryny,
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • sol, pieprz do smaku.
Szpinak:

  • 500 gr. szpinaku,
  • 3 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 średni jogurt,
  • sól, pieprz do smaku.
Brukselka:

  • brukselka-8 głowek
  • sól
1. Brukselkę gotujemy w wodzie z solą na początku bo będzie nam się gotowało najdłużej.
2. Solimy i pieprzymy za przeproszeniem Łososia z dwóch stron. :)
3. Bierzemy folie aluminiową, kładziemy 4 plastry pomidorów, kawałek łososia.
4. Na łososia resztę pomidorów, 3 plastry cytryny i koperek.
5. Zamykamy folię w łódeczkę i wkładamy do pieca na 15 minut-180 stopni.
6. Smażymy rozdrobnioną cebulę w kostkę, następnie dodajemy czosnek, po chwili kiedy wszystko będzie złociste dajemy szpinak( Ja użyłem mrożonego).
7. Następnie dodajemy jogurt po rozmrożeniu szpinaku i przyprawiamy do smaku. Ja dodaje zawsze sos sojowy, nadaje lepszego smaku.
8. Brukselkę gotujemy w wodzie z solą.
9. Porcjujemy na talerze i zajadamy się :).



Smacznego !!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz