piątek, 30 stycznia 2015

Ciasto dyniowe

Tak, tak postanowienia noworoczne, ale czasami weźmie nas na coś słodkiego. Sam staram się być na diecie, czyli nie jeść słodyczy mimo, że je Uwielbiam i mogę bez problemu pochłonąć takie całe ciasto.
Najważniejsze jest to jeżeli zdarzy się, że zjemy coś słodkiego co czasami jest normalne, lepiej jest jeść rzeczy zrobione przez siebie i dodatkowo zdrowsze jak na przykład ciasto, które zaraz dla Was przygotuje.
W tej wersji jest to ciasto przekładane dżemem śliwkowym i żurawinowy, ale chcę Wam podać samą bazę jak zrobić ciasto, a Wy możecie przełożyć tym na co macie ochotę :).
W ciastu znajduję się dynia, która jest niskokaloryczna (10 dag to 28 kcal), bogata w B-karoten. Dlatego dynia pomaga w odchudzaniu i leczeniu nadciśnienia. Działa odkwaszająco na organizm, wzmacnia układ odpornościowy. I co ważne, nawet po ugotowaniu nie traci cennych właściwości.
Dlatego to ciasto jest najlepszym rozwiązaniem przy tak zwanym łakomstwie.



Ciasto dzielimy na dwie części, w jednej misce mieszamy suche produkty, a w drugiej resztę.
Produkty potrzebne na ciasto:



  • 1 szklanka mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka imbiru mielonego,
  • 1/2 łyżeczki kardamonu,
  • 1/2 łyżeczki kolendry,
  • 1/2 łyżeczki soli.

  • 1 szklanka miąższu z dyni,
  • 3/4 szklanki cukru brązowego,
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 1 jajko,
  • 3/4 kostki roztopionego masła,
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny,
  • 1 łyżka soku z cytryny.
 

1. Łączymy wszystkie produkty z pierwszej kolumny. Przesiewamy mąkę i po kolei dodajemy resztę produktów.
2. W drugim rondlu dodajemy do miąższu cukry, jajko, masło, sok i skórkę z cytryny.
3. Mieszamy wszystkie składniki i łączymy je razem.
4. Następnie do wcześniej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy wlewamy surowe ciasto.
5. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopnic C. na około 15 minut, w zależności od grubości ciasta.
6. Następnie wyjmujemy i wkładamy schłodzone ciasto do lodówki na 1-2 godziny.
7. Po tym czasie możemy konsumować to z ciepłym mlekiem czy przełożyć konfiturami.

SMACZNEGO !



    Dynia jest niskokaloryczna (10 dag to 28 kcal), bogata w B-karoten

    http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/dynia-wartosci-odzywcze-i-wlasciwosci-lecznicze-dyni_40037.html
    Dynia jest niskokaloryczna (10 dag to 28 kcal), bogata w B-karoten

    http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/dynia-wartosci-odzywcze-i-wlasciwosci-lecznicze-dyni_40037.html


    1 komentarz:

    1. Dyniowy przekładaniec, super! w dodatku to prosty przepis, czyli w sam raz dla kogoś takiego jak ja, czyli osoby niezbyt utalentowanej kulinarnie:) Ze względu na moje ograniczone umiejętności uwielbiam piec muffinki. Moje ulubione to czekoladowe według przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-babeczki-czekoladowe/
      przepis jest banalnie prosty, a efekt oszałamiający.

      OdpowiedzUsuń