piątek, 16 stycznia 2015

Zupa dyniowa z grzankami i chipsami z boczku

Dzisiaj mam dla Was przepis, który na pewno zwolennicy zup polubią i nie tylko :)
Zupa idealnie pasująca na takie pory jak ta, mimo że wielka zima Nas nie dopadła to i tak czasami udam nam się lekko przeziębić. Dlatego sprawdzi się, a do tego niesamowicie nas rozgrzeje, poprzez imbir i lekką ostrość jaką nadałem temu daniu.



Do zupy potrzebne Nam będzie :

  • 2 kg miąższu z dyni,
  • 500 ml wywaru warzywno-mięsnego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 4 cebule,
  • 250 ml jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżki soli,
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżeczki świeżego imbiru,
  • 3 łyżeczki kurkumy,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżeczki chili cayenne,
  • Olej do smażenia,
  • 200 gr boczku,
  • 5 kromek chleba,
  • śmietana 18%.



1. Jeżeli mamy przygotowany wywar, to zajmujemy się dynią.
2. Dynię kroimy w kostkę po obraniu,
3. Smażymy dynię w garnku, aż będzie lekko złota, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebule.
4. Cebula nie musi być pokrojona drobno, bo następnie i tak będzie blenderowana.
5. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę.
7. Dodajemy wywar i czekamy aż dynia zmięknie.
6. Całość blenderujemy, możemy dodać marchewkę, pietruszkę, które były gotowane do uzyskania wywaru.
7. Przyprawiamy do smaku podanymi przyprawami. W zależności od tego czy ktoś woli bardziej ostre, czy bardziej słodkie, dodajemy według swoich upodobań. Nie mniej jednak podany przepis jest zbilansowany we wszystkie smaki.
8. Do miseczki wlewamy jogurt naturalny i ciepłą zupę , mieszamy i następnie wlewamy do garnka z zupą.
9. Zupa niech dochodzi na małym płomieniu. Zajmijmy się boczkiem, najlepiej pokroić na cienkie plastry, lekko podsmażyć na złoty kolor, a następnie wsadzić do pieca i przykryć pergaminem co jakiś czas zajrzeć. 
10. Zauważymy jak staną się chrupkie.
11. Pieczywo w tym samym momencie kroimy w kostkę i oblewamy oliwą z oliwek i szczyptą soli.
12. Pieczemy w piekarniku aż otrzymamy grzanki, złociste i chrupkie .
13. Wlewamy gotową zupę do miseczki, wkładamy grzanki i układamy chipsy, następnie łyżaczką dodajemy śmietany. 




SMACZNEGO !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz