piątek, 2 stycznia 2015

Kluski z dyni z espumą z parmezanu i masełkiem szałwiowym

Wracamy i to tak z noworocznymi postanowieniami w 2015 r. Mam nadzieje, że wszystko będzie szło po mojej myśli, a dzisiaj dla Was mam przygotowane : Kluski z dyni z espumą z parmezanu i masełkiem szałwiowym. 

Są noworoczne postanowienia i trzeba zacząć je jak najszybciej realizować. Mam nadzieję , że wiele przepisów uda Wam się wykorzystać .
kluski z dyni są delikatne i rozpływają się w ustach przy idealnie aromatyzowanym masełku i serze. Petarda jak to mówią :)


Składniki potrzebne na kluski z dyni:


  • 800 g miąższu z dyni,
  • 200 g sera ricotta lub gładkiego mielonego twarogu,
  • 1 jajko,
  • 50-60 g mąki,
  • szczypta startej gałki muszkatołowej,
  • sól.

Składniki potrzebne do masła szałwiowego:
  • 2 łyżki masła,
  • garść listków szałwii.
Składniki potrzebne do piany z parmezanu:
  • świeżo starty parmezan,
  • śmietanka 30%.

Przygotowanie dania :

1. Miąższ dyni pokrojony w kostkę rozpiec pod przykryciem w piekarniku do całkowitej miękkości.
2. Zmiksować, lub przetrzeć przez sitko, zagęścić na gazie ciągle mieszając, bo lubi przywierać.
3. Zostawić do wystygnięcia, wymieszać z twarogiem, jajkiem i mąką, doprawić.
4. Przykryć i wstawić na minimum ½ godz. do lodówki.
5. Zagotować śmietankę i połączyć z serem, jeżeli nie mamy syfonu to zaromatyzować mleko lub śmietankę , ubić i polewać już przygotowane danie.
6. Jeżeli mamy syfon, pakujemy do syfona i ubijamy wkładając nabój.
7. Na roztopionym maśle przesmażyć listki szałwii. Kłaść na osolony wrzątek łyżką kluski, po wypłynięciu wrzucać na szałwiowe masło, dodać serową espumę i podawać natychmiast 

Smaczego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz