Są noworoczne postanowienia i trzeba zacząć je jak najszybciej realizować. Mam nadzieję , że wiele przepisów uda Wam się wykorzystać .
kluski z dyni są delikatne i rozpływają się w ustach przy idealnie aromatyzowanym masełku i serze. Petarda jak to mówią :)
- 800 g miąższu z dyni,
- 200 g sera ricotta lub gładkiego mielonego twarogu,
- 1 jajko,
- 50-60 g mąki,
- szczypta startej gałki muszkatołowej,
- sól.
Składniki potrzebne do masła szałwiowego:
- 2 łyżki masła,
- garść listków szałwii.
Składniki potrzebne do piany z parmezanu:
- świeżo starty parmezan,
- śmietanka 30%.
Przygotowanie dania :
1. Miąższ dyni pokrojony w kostkę rozpiec pod przykryciem w piekarniku do całkowitej miękkości.
2. Zmiksować, lub przetrzeć przez sitko, zagęścić na gazie ciągle mieszając, bo lubi przywierać.
3. Zostawić do wystygnięcia, wymieszać z twarogiem, jajkiem i mąką, doprawić.
4. Przykryć i wstawić na minimum ½ godz. do lodówki.
5. Zagotować śmietankę i połączyć z serem, jeżeli nie mamy syfonu to zaromatyzować mleko lub śmietankę , ubić i polewać już przygotowane danie.
6. Jeżeli mamy syfon, pakujemy do syfona i ubijamy wkładając nabój.
7. Na roztopionym maśle przesmażyć listki szałwii. Kłaść na osolony wrzątek łyżką kluski, po wypłynięciu wrzucać na szałwiowe masło, dodać serową espumę i podawać natychmiast
Smaczego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz