Główne składniki sałatki to krewetki, mango i sałata. Sałatę można wybrać jaką chcemy, akurat my użyliśmy zielonej bo taką mieliśmy. Co do wartości odżywczych mango to dużo informacji znajdziecie w tym linku poniżej:
http://vimed.pl/2011/07/12-powodow-dla-ktorych-warto-jesc-mango/
Składniki:
- 200 g krewetek:
- 30 ml Whisky,
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- sól, pieprz,
- 2 łyżki szalotki,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka natki pietruszki,
- sok z 1,5 pomarańczy,
- 300 g sałaty,
- pół mango,
- parę borowek,
- Parmezan
- 1 łyżka ziemi z orzechów włoskich i pistacji.
2.Krewetki obieramy z korpusu i wyjmujemy jelito, tutaj znajdziecie więcej informacji jak to zrobić:
http://polki.pl/kuchnia_porady_artykul,10037735.html
3.Myjemy i smażymy na maśle z solą i pieprzem, tak do złotego koloru, nie za długo żeby nie przeciągnąć. Mogą być lekko surowe. Dodajmy na koniec whisky i podpalamy, odkładamy na bok.
4.Na tej samej patelni bez mycia smażymy szalotkę i czekamy aż się zarumieni, następnie dodajemy miód, sól, pieprz do smaku, sok z miąższem z pomarańczy, redukujemy, aż otrzymamy gęsty sos i wyparuje nam woda.
5. Na talerzu układamy sałatkę, na sałacie usmażone na złoto krewetki, następnie kawałki mango. Obok sypiemy ziemię, czy jak kto woli puder z orzechów, na to borówki i polewamy wszystko sosem.
6. Na koniec sypiemy startym parmezanem i gotowe.
SMACZNEGO !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz