piątek, 6 lutego 2015

Sałatka z krewetkami i mango

Ostatnio wróciłem z urlopu do Francji i razem z moim kumplem Jackiem, z którym pracuje w tej samej restauracji wpadliśmy, żeby zrobić fajną, smaczną, a przede wszystkim zdrową potrawę. Zrobiliśmy, więc sałatkę. Ogólnie najlepsze jest to, że kupiliśmy krewetki i w samej kuchni zaczęliśmy myśleć co będziemy robić z nimi. Każdy rzucał jakąś rzecz, z którą będzie się łączyło dane danie i wyszło zajebiście. Smacznie, szybko i mega zdrowo. Sam pamiętam jak nie byłem pewny kiedy rzucałem pomarańcze do redukcji, chociaż potem się zastanowiłem, że to nic szalonego :)
Główne składniki sałatki to krewetki, mango i sałata. Sałatę można wybrać jaką chcemy, akurat my użyliśmy zielonej bo taką mieliśmy. Co do wartości odżywczych mango to dużo informacji znajdziecie w tym linku poniżej:
http://vimed.pl/2011/07/12-powodow-dla-ktorych-warto-jesc-mango/



Składniki:

  • 200 g krewetek:
  • 30 ml Whisky,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • sól, pieprz,
  • 2 łyżki szalotki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka natki pietruszki,
  • sok z 1,5 pomarańczy,
  • 300 g sałaty,
  • pół mango,
  • parę borowek,
  • Parmezan
  • 1 łyżka ziemi z orzechów włoskich i pistacji.
1. Ziemie z orzechów robimy następująco, miksujemy orzechy w malakserze, żeby otrzymać proszek, który wygląda jak ziemia.
2.Krewetki obieramy z korpusu i wyjmujemy jelito, tutaj znajdziecie więcej informacji jak to zrobić:
http://polki.pl/kuchnia_porady_artykul,10037735.html
3.Myjemy i smażymy na maśle z solą i pieprzem, tak do złotego koloru, nie za długo żeby nie przeciągnąć. Mogą być lekko surowe. Dodajmy na koniec whisky i podpalamy, odkładamy na bok.
4.Na tej samej patelni bez mycia smażymy szalotkę i czekamy aż się zarumieni, następnie dodajemy miód, sól, pieprz do smaku, sok z miąższem z pomarańczy, redukujemy, aż otrzymamy gęsty sos i wyparuje nam woda.
5. Na talerzu układamy sałatkę, na sałacie usmażone na złoto krewetki, następnie kawałki mango. Obok sypiemy ziemię, czy jak kto woli puder z orzechów, na to borówki i polewamy wszystko sosem.
6. Na koniec sypiemy startym parmezanem i gotowe.

SMACZNEGO !




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz