- 5,6 gruszek,
- 1 litr wina czerwonego wytrawnego,
- pół łyżeczki goździków,kardamonu,kolendry,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- skórka z połowy cytryny,
- 1 łyżeczka miodu,
- 150 gr. czekolady gorzkiej,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu cayenne.
2. Zabieramy się za gruszki, po obraniu i opłukaniu, wkładamy do gotującego się wina. Gotujemy około 8-10 minut na wolnym ogniu, następnie wyłączamy i zostawiamy do ostygnięcia.
3. Kiedy ostygnie nam wino z gruszkami wkładamy je na 24 godziny do lodówki, można wyjąć wcześniej, ale wtedy gruszki będą mniej namoczone winem, a tego przecież nie chcemy :)
4. Następnego dnia przed samym skosztowaniem przygotowujemy rozpuszczoną czekoladę,
5. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lub wkładamy do pieca czekoladę na krótką chwilę, aby się rozpuściła, w zależności od tego jakiej chcemy gęstości dodajemy tyle mleka do czekolady. Przyprawiamy szczyptą soli co podkręci jeszcze bardziej smak czekolady i do tego idealnie pasującą ostrą papryczkę.
6. Podajemy w dwojakim rodzaju, albo jemy gruszki z rozpuszczoną od razu czekoladą, albo polewamy i odkładamy do lodówki do zastygnięcia.
7. Zajadamy się ! Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz