piątek, 20 lutego 2015

Gruszka gotowana w czerwonym winie polana gorzką czekoladą

Dobra stwierdziłem, że trzeba osłodzić ten weekend, a jak nie najlepiej jak połączyć to z alkoholem na przykład jak u mnie jest to połączenia wina, gruszki i gorzkiej czekolady. Taki deser na pewno może być spokojnie dodatkiem do before'a , a do tego jest słodkie czyli to co misiaczki lubią najbardziej. Oczywiście najlepiej przygotować się z 24 godziny wcześniej, żeby Gruszki przeszły smakiem i były bardziej miękkie, na pewno będą schodziły z talerza tak samo szybko jak goście z krzeseł ;p. Nie ma co dużej rozgadywać się na ten temat, tylko zabierzmy się za ten prosty deser !


Składniki na 4 osoby.

  • 5,6 gruszek,
  • 1 litr wina czerwonego wytrawnego,
  • pół łyżeczki goździków,kardamonu,kolendry,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • skórka z połowy cytryny,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 150 gr. czekolady gorzkiej,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu cayenne.
1. Wlewamy wino do garnka i dodajemy kolejno goździki, kardamon, kolendrę, cynamon, skórkę i miód. Zagotowujemy.
2. Zabieramy się za gruszki, po obraniu i opłukaniu, wkładamy do gotującego się wina. Gotujemy około 8-10 minut na wolnym ogniu, następnie wyłączamy i zostawiamy do ostygnięcia.
3. Kiedy ostygnie nam wino z gruszkami wkładamy je na 24 godziny do lodówki, można wyjąć wcześniej, ale wtedy gruszki będą mniej namoczone winem, a tego przecież nie chcemy :)
4. Następnego dnia przed samym skosztowaniem przygotowujemy rozpuszczoną czekoladę,
5. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lub wkładamy do pieca czekoladę na krótką chwilę, aby się rozpuściła, w zależności od tego jakiej chcemy gęstości dodajemy tyle mleka do czekolady. Przyprawiamy szczyptą soli co podkręci jeszcze bardziej smak czekolady i do tego idealnie pasującą ostrą papryczkę.
6. Podajemy w dwojakim rodzaju, albo jemy gruszki z rozpuszczoną od razu czekoladą, albo polewamy i odkładamy do lodówki do zastygnięcia.
7. Zajadamy się ! Smacznego !



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz