Pierwszy człon nazwy tego dania pochodzi od niemieckiego słowa "kuchen" które oznacza placek, drugi - od Lotaryngii. Można zatem powiedzieć że jest to tarta lotaryńska. W Polsce znany jako kisz. Niektórzy mawiają "tarta cebulowa" -
Quiche lorraine ma ciekawą historię. W średniowieczu podawany był na żeliwnych patelniach a zamiast tradycyjnego ciasta używało się ciasta chlebowego. Serwowany był od najbiedniejszych chat po królewskie dwory - w jego smaku lubował się sam książę Lotaryngii Karol II Wielki
Składniki na ciasto
- 250 g mąki
- szczypta soli
- 120 g zimnego masła
- 1 żółtko
- 2 łyżki zimnej wody
Składniki na nadzienie
- 250 g boczku wędzonego
- 3 duże jaja
- 2 cebule
- 250 g śmietany 18 %
- 2 garści natki pietruszki
- gałka muszkatołowa
- pieprz
- 100 g startego żółtego sera
1. Jak zrobić ciasto kruche znajdziecie w moim przepisie z tartą cytrynową, ale użyjcie tych składników, które są podane w tym przepisie :
http://gotujzk.blogspot.fr/2013/08/cytrynowa-tarta-z-rabarbarem-i-borowka.html
2.Jeżeli wszystko zrobimy, wkładamy do lodówki, a następnie pieczemy w piekarniku. Wszystkie wskazówki macie w przepisie.
3.Kroimy boczek w kosteczkę, następnie cebulę także kroimy w kosteczkę.
4.Smażymy boczek na suchej patelni, z którego i tak wytopi się tłuszcz, następnie smażymy na tym cebulę.
5.Siekamy natkę pietruszki, dodajemy na upieczony i ostygnięty spód przesmażony boczek i cebulę.
6.Śmietanę łączymy z jajkami, gałką, pieprzem i startym żółtym serem.Wylewamy wszystko na tartę.
7.Smażymy tartę w 180 stopniach przez około 40 minut.
8.Wyjmujemy i dajemy około 10 minut, aby tarta się ściągnęła w środku.
9.Smacznego !!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz