piątek, 13 lutego 2015

Lotaryński Placek

Już ponad pół roku we Francji jestem, więc postanowiłem wrzucić przepis, który kojarzy się z Tym miejscem, nawet z miejscem w którym mieszkam, bo akurat jest to region Lotaryngi. Spróbowałem tą potrawę i na prawdę jest smaczna, oczywiście jest to tarta ze śmietaną i boczkiem w takim oryginalnym wykonaniu, ale ja dodałem cebulę i natkę pietruszki, aby trochę wyrównać witaminowo wszystko. Mocno kaloryczna, ale raz na jakiś czas można pozwolić sobie na takie pyszności. Wiadomo, wszystko z umiarem.
Pierwszy człon nazwy tego dania pochodzi od niemieckiego słowa "kuchen" które oznacza placek, drugi - od Lotaryngii. Można zatem powiedzieć że jest to tarta lotaryńska. W Polsce znany jako kisz. Niektórzy mawiają "tarta cebulowa" -
Quiche lorraine ma ciekawą historię. W średniowieczu podawany był na żeliwnych patelniach a zamiast tradycyjnego ciasta używało się ciasta chlebowego. Serwowany był od najbiedniejszych chat po królewskie dwory - w jego smaku lubował się sam książę Lotaryngii Karol II Wielki


 

Składniki na ciasto
  1. 250 g mąki
  2. szczypta soli
  3. 120 g zimnego masła
  4. 1 żółtko
  5. 2 łyżki zimnej wody

Składniki na nadzienie
  1. 250 g boczku wędzonego
  2. 3 duże jaja
  3. 2 cebule
  4. 250 g śmietany 18 %
  5. 2 garści natki pietruszki
  6. gałka muszkatołowa
  7. pieprz
  8. 100 g startego żółtego sera

1. Jak zrobić ciasto kruche znajdziecie w moim przepisie z tartą cytrynową, ale użyjcie tych składników, które są podane w tym przepisie :
http://gotujzk.blogspot.fr/2013/08/cytrynowa-tarta-z-rabarbarem-i-borowka.html
2.Jeżeli wszystko zrobimy, wkładamy do lodówki, a następnie pieczemy w piekarniku. Wszystkie wskazówki macie w przepisie.
3.Kroimy boczek w kosteczkę, następnie cebulę także kroimy w kosteczkę.
4.Smażymy boczek na suchej patelni, z którego i tak wytopi się tłuszcz, następnie smażymy na tym cebulę.
5.Siekamy natkę pietruszki, dodajemy na upieczony i ostygnięty spód przesmażony boczek i cebulę.
6.Śmietanę łączymy z jajkami, gałką, pieprzem i startym żółtym serem.Wylewamy wszystko na tartę.
7.Smażymy tartę w 180 stopniach przez około 40 minut.
8.Wyjmujemy i dajemy około 10 minut, aby tarta się ściągnęła w środku.
9.Smacznego !!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz