wtorek, 17 grudnia 2013

Lukier cytrynowy

Nic trudnego, ale to on nadaję super aromatu naszym wypiekom. Jego kwaskowaty, a zarazem słodki smak idealnie się bilansuję :) Pasuję do wszystkiego, ale na pewno sprawdzi się na tegorocznych pierniczkach.
Oczywiście przepis podkradłem mojej siostrze jak robiła dwa dni temu. Teraz będę zbierał laury :)

Oto już polukrowane pierniczki:



Tutaj mamy lukrowane dzień wcześniej siostry i mamy :)


Składniki:

- 2/3 szklanki cukru pudru,
- sok z 1/2 cytryny ( tak optymalnie w zależności jaki kto woli wymiernik kwasowości ),
- 1 białko jaja.
- posypki w zależności jakie macie. Ja mam takie fikuśnie gwiazdeczki :) :


Przepis:

1. Ubijamy białko na sztywno i dodajemy cukier i sok z cytryny.
2. Mieszamy, aż cukier się rozpuści.
3. Sprawdzamy smak, czy jest dobry bilans kwaśnego ze słodkim.
4. LUKRUJEMY ! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz