niedziela, 15 grudnia 2013

Pierniczki czekoladowo-pomarańczowe

Tak, tak coraz bliżej święta, a na Youtubie pojawił się już filmik. Dla tych co wolą formę bloga przygotowałem przepis na pyszne pierniczki. Oczywiście lepiej zrobić wcześniej i wstawić do pudełeczka, aby nie były zbyt twarde, a dla tych co chcą jeszcze szybciej. Wkładamy skórkę jabłuszka i mamy pewność, że w ten cudowny świąteczny wieczór nie będą twarde :)
Ciasto na pierniczki jest proste, aczkolwiek praca nad wykrawaniem jest bardzie czasochłonna. Dlatego, jeżeli masz plan zrobić takie pierniczki zajmij sobie około paru godzinek. Ciasto musi odleżeć około 2 godzinek w lodówce, więc w tym czasie możesz zająć się czymś innym, ale wieczór wraz z dzieckiem może stać się idealnym spędzeniem czasu i niezłą zabawą, a oto nasze wypieki :




Oczywiście możecie zrobić lukier, posypać cukrem pudrem, a nawet zamoczyć w czekoladzie. To zależy od Was. Jednego jestem pewny jak do nich usiądziecie to pudełeczko może szybko zniknąć :). Myślę, że możemy zacząć, więc do dzieła !

Proporcje na około 50 pierniczków.
Do sporządzenia ciasta potrzebne nam są :

- 1 szklanka mąki pszennej,
- 0,5 szklanki cukru pudru,
- 1/3 szklanki kakao,
- 1 łyżka przyprawy do piernika, możecie przygotować własną lub użyć gotowej,
- skórka z 1/2 pomarańczy,
- 1,5 łyżki soku z pomarańczy,
- 1 jajko,
- 80 gr. masła,
- 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady,
- 3 łyżki miodu,

Przepis na przyprawę podam w kolejnym wpisie.
Zacznijmy w końcu je robić ;)!

1. Przesiewamy suche produkty: mąkę, cukier puder, kakao i przyprawę do piernika do miseczki.
2. Do przesianych składników dodajemy skórkę z pomarańczy i sok wyciśnięty z niej.
3. Następnie dodajemy wyparzone wcześniej jajko.
4. Teraz zajmiemy się robieniem aromatów, czyli masło, czekoladę i miód rozpuszczamy w garnuszku.
5. Schładzamy masę i łączymy z mąką.
6. Tak przygotowane ciasto wkładamy na 2 godziny do lodówki i co 15 minut mieszamy do sporządzenia kuli. Można zostawić na noc w lodówce.
7. Gotowe schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mm i wykrawamy nasze świąteczne kształty za pomocą gotowych foremek.
8. Tak przygotowane kształty układamy na blachę wyłożoną pergaminem i wkładamy do pieca na 8-10 minut nagrzanego do 180 stopni.
9. Wyjmujemy i chłodzimy, a część pierniczków chowamy do pojemniczka. Trochę ciastek układamy na talerzyku, bierzemy ciepłe mleczko i rozsiadamy się przed telewizorem.
10. SMACZNEGO !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz