poniedziałek, 16 grudnia 2013

Przyprawa do piernika

Oczywiście cóż innego jak słodkie pierniczki z zapachem i smakiem korzennym, niesamowite, klasyka !
Zawsze w święta biorę talerzyk z pierniczkami, ciepłe mleczko i zajadam się nimi, ale oczywiście ten korzenny smak nie miałby miejsca gdyby nie idealne zbilansowanie przyprawy do piernika. Zawsze robię własną, oczywiście dodaję czasami kupną, ale na święta staram się zrobić przyprawę i cieszyć się tym, że są w stu procentach moje :), a oto ona :



Schowana do pudełeczka gdzie szczelnie może przeleżeć parę miesięcy :)
Kocham ten smak i zapach, ale dosyć już podniecania się i zachwycania. Pora podać przepis !

Przepis jest prostu, a składniki potrzebne do zrobienia to :

- 1 łyżeczka goździków,
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
- 1 łyżeczka kardamonu,
- 2 łyżeczki imbiru,
- 4 łyżeczki cynamonu,
- 2 płaskie łyżeczki cukru,

To jest mój przepis, więc każdy może użyć innej proporcji. Ja używam podanej wyżej i wychodzi bardzo dobra :)

1. Używając moździerza ucieramy goździk i przesiewamy, aby zostały nam bez grubszych końcówek.
2. Większość korzeni ścieramy, chyba, że używamy już startych to mieszamy podane składniki w odpowiednich proporcjach.
3. Używamy do pierniczków, bądź chowamy do pojemniczka takiego jak na obrazku wyżej.
4. Cieszymy się aromatami i smakami. Możemy sporządzić kawę z dodatkiem tej przyprawy, drinka, itd.
5. Przepis na pysznego świątecznego drinka wrzucę niebawem, więc czekajcie.
6. SMACZNEGO !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz