Oj tak już drugi dzień świąt, a ja nadal nie mogę się
oprzeć temu serniczkowi, jest niesamowicie smaczny, a do tego czuć klimat
świąt. Do porannej kawki i nie tylko ;). Oczywiście przepis z bloga Doroty
Świątkowskiej idealnie nam pod pasował. Oto on :
Smak w serowej masie nutki cytrynowej ze startej skórki i taki pyszny dżemik pomarańczowy na wierzchu zwany Curd'em. Do tego wszystkiego gorzka czekolada. mmmm, biegnę po jeszcze jeden kawałek.
Smak w serowej masie nutki cytrynowej ze startej skórki i taki pyszny dżemik pomarańczowy na wierzchu zwany Curd'em. Do tego wszystkiego gorzka czekolada. mmmm, biegnę po jeszcze jeden kawałek.
Musimy pamiętać, że masa serowa powinna leżeć parę
godzin i tak samo Curd, najlepiej zrobić go dzień wcześniej, o czym wspomnę.
Na początku potrzebujemy przygotować spód i odstawić
go do lodówki na 30 minut.
Oto składniki na spód:
Składniki na czekoladowy spód:
- 150 g hit'ów,
- 30 g masła,
1. Ciastka z masłem wrzucamy do
malaksera i mielimy do połączenia się masy.
2. Wykładamy masę na blachę
wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy.
3. Wkładamy do lodóweczki na 30
minut.
Teraz bierzemy się za masę
serową.
Składniki na masę serową:
- 500 g twarogu półtłustego, który
mielimy minimum dwukrotnie,
- 3 jajka,
- 125 g drobnego cukru do
wypieków,
- 125 g serka mascarpone,
- skórka otarta z 1 pomarańczy,
- 1 łyżka mąki pszennej.
1. Wszystkie składniki powinny
być w temperaturze pokojowej.
2. Jajka zmiksować do połączenia.
Dodać pozostałe skladniki i zmiksować do otrzymania gładkiej masy, nie
dłużej.
3. Na schłodzoną masę
ciasteczkową przelać masę serową, wstrząsnąć do wyrównania.
4. Piec w temperaturze
160ºC,(góra, dół) przez około 45 minut. Powierzchnia sernika po dotknięciu
patyczkiem powinna być ścięta i lekko sprężysta. Studzić w lekko uchylonym
piekarniku.
5. Wstawić do lodówki na kilka
godzin.
Składniki na pomarańczowy dżem
(curd):
- 2 duże jajka,
- 2 żółtka,
- 90 g drobnego cukru do
wypieków,
- 80 g masła,
- skórka otarta i sok wyciśnięty
z 1,5 pomarańczy.
1. W niedużym garnuszku
roztrzepać jajka, żółtka i cukier (najlepiej przy pomocy rózgi do ubijania), do
połączenia.
3. Mieszać, do roztopienia się
masła, zgęstnienia kremu i otrzymania budyniu o gładkiej konsystencji.
4. Przełożyć do słoiczka,
schłodzić przez noc.
Ponadto:
- 25 g czekolady gorzkiej,
startej na tarce.
1. Na schłodzony sernik wyłożyć
pomarańczowy curd, wyrównać. Oprószyć startą czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz