środa, 25 grudnia 2013

Sernik z pomarańczowym Curd'em i wiórkami z gorzkiej czekolady

Oj tak już drugi dzień świąt, a ja nadal nie mogę się oprzeć temu serniczkowi, jest niesamowicie smaczny, a do tego czuć klimat świąt. Do porannej kawki i nie tylko ;). Oczywiście przepis z bloga Doroty Świątkowskiej idealnie nam pod pasował. Oto on :

Smak w serowej masie nutki cytrynowej ze startej skórki i taki pyszny dżemik pomarańczowy na wierzchu zwany Curd'em. Do tego wszystkiego gorzka czekolada. mmmm, biegnę po jeszcze jeden kawałek.
Musimy pamiętać, że masa serowa powinna leżeć parę godzin i tak samo Curd, najlepiej zrobić go dzień wcześniej, o czym wspomnę.

Na początku potrzebujemy przygotować spód i odstawić go do lodówki na 30 minut.
Oto składniki na spód:


Składniki na czekoladowy spód:
- 150 g hit'ów,
- 30 g masła,

1. Ciastka z masłem wrzucamy do malaksera i mielimy do połączenia się masy.
2. Wykładamy masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy.
3. Wkładamy do lodóweczki na 30 minut.

Teraz bierzemy się za masę serową.

Składniki na masę serową:

- 500 g twarogu półtłustego, który mielimy minimum dwukrotnie,
- 3 jajka,
- 125 g drobnego cukru do wypieków,
- 125 g serka mascarpone,
- skórka otarta z 1 pomarańczy,
- 1 łyżka mąki pszennej.

1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.                            
2. Jajka zmiksować do połączenia. Dodać pozostałe skladniki i zmiksować do otrzymania gładkiej masy, nie dłużej.                                                                                         
3. Na schłodzoną masę ciasteczkową przelać masę serową, wstrząsnąć do wyrównania.    
4. Piec w temperaturze 160ºC,(góra, dół) przez około 45 minut. Powierzchnia sernika po dotknięciu patyczkiem powinna być ścięta i lekko sprężysta. Studzić w lekko uchylonym piekarniku.
5. Wstawić do lodówki na kilka godzin.

Składniki na pomarańczowy dżem (curd):

- 2 duże jajka,
- 2 żółtka,
- 90 g drobnego cukru do wypieków,
- 80 g masła,
- skórka otarta i sok wyciśnięty z 1,5 pomarańczy.

1. W niedużym garnuszku roztrzepać jajka, żółtka i cukier (najlepiej przy pomocy rózgi do ubijania), do połączenia.                                                                                              
2. Podgrzewać nad parą wodną, ciągle mieszając. Dodać masło, skórkę i sok z pomarańczy.                                                                                                                
3. Mieszać, do roztopienia się masła, zgęstnienia kremu i otrzymania budyniu o gładkiej konsystencji.                                                                             
4. Przełożyć do słoiczka, schłodzić przez noc.

Ponadto:

- 25 g czekolady gorzkiej, startej na tarce.

1. Na schłodzony sernik wyłożyć pomarańczowy curd, wyrównać. Oprószyć startą czekoladą.

Przechowywać w lodówce.

SMACZNEGO !




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz