czwartek, 12 grudnia 2013

Smażone tagliolini z gulaszem na słodko posypane skórką cytrynową

Dzisiaj coś sympatycznie aromatycznego, nadającego charakteru, a przy tym subtelnego. Strasznie prosta potrawa. Chociaż gulasz wymaga więcej pracy to i tak wszystko jest na prawdę proste, smaczne i aromatyczne.
Mamy Grudniowy wieczór, a ja zobaczyłem, że w lodówce leży polędwiczka wołowa. Od razu wpadłem na gulasz z rodzynkami, a makaron jakoś dodałem i wyszło niezłe danie. Pięknie pasuję do tego skórka z cytrusa. Oto nasze danie :



Składniki:

- 500 gr. polędwiczki wołowej,
- 2 pomidory,
- 1 papryka,
- 1 cebula,
- 2 ogórki konserwowe,
- garść rodzynek,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 200 ml. śmietany 12 %,
- szczypta przyprawy Bami Goreng,
- skórka z cytryny,
- sól, pieprz, cukier,
- ocet balsamiczny,
- woda,
Makaron tagliolini, ja akurat nie robiłem, ale w następnych przepisach postaram się podać przepis jak zrobić taki makaron

Przygotowanie:
1. Kroimy oczyszczone i umyte mięso w plastry o grubości 1 cm. i obtaczamy w mące.
2. Tak przygotowane mięso wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i lekko smażymy do obsmażenia z dwóch stron.
3. W tym samym czasie posypujemy solą i dodajemy do mięska troszeczkę octu.
4. Lekko podsmażone mięso przekładamy do garnka i zalewamy wodą do jego przykrycia. Dusimy mięso.
5. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę, na koniec dodajemy także pokrojone w kostkę pomidory. Oprószamy solą.
6. Podsmażone warzywa dodajemy do Duszonego mięsa. 
7. Dodajemy rodzynki i pokrojone w kostkę ogórki.
8. Dusimy mięsko dolewając co trochę wodę, nie za dużo.
9. Kiedy mięsko już zmięknie po około 40 minutach zahartowujemy śmietanę. Dodajemy do śmietany gorący płyn i szybko mieszamy aby nam się nie zważyła.
10. Następnie wlewamy do Gulaszu i nie gotujemy. 
11. Gotujemy makaron w osolonej wodzie i odcedzamy.
12. Makaron posypujemy przyprawą Bami
13. Rozgrzewamy Wok i wrzucamy na gorący tłuszcz makaron i smażymy do nadania charakterystycznego smaku i lekkiego zrumienienia.
14. Wykładamy na talerz makaron polewamy Gulaszem, posypujemy oczywiście wcześniej sparzoną startą skórką z cytryny i degustujemy.
15. Powiew Azji zakończony.
16. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz